A cerebralis paresis

Magyarországon a 3-10 éves korosztályban minden 1000 gyermekből 2-4 szülési károsodás miatt tevékenységében valamilyen szinten korlátozott. Ellátásukhoz számtalan terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre, de a klinikai formák különbözősége, a motoros tünetek súlyossága és a gyakori egyéb funkciókárosodások miatt minden gyermek egyéni és életen átívelő kezelést, támogatást igényel.

Swash

A CP-s gyermekek habilitációjában és rehabilitációjában mozgásterapeuták, orvosok, pedagógusok mellett még számos szakember vesz részt. Az egészségügyi ellátás és az oktatás mellett az érintett családok szociális ellátása is fontos terület, mely részben az állami ellátórendszer, részben civil szervezetek támogatásával valósul meg.

A szülőkkel együtt minden szakember célja az, hogy az érintett gyermekek a terápiás módszerek segítségével a lehető legjobb funkcionális állapotra és önállóságra tegyenek szert és a társdalom hasznos tagjaivá válhassanak. A közös cél érdekében sok helyen kialakultak személyes kapcsolatok és együttműködések az ellátók között. Máshol, máskor a kapcsolatok hiányának következtében egymás mellett, néha egymás ellen dolgoznak a különböző szakemberek.